RSS Feed

Shirley Temple a cunoscut patru președinți americani, trei dintre ei au numit-o ambasador

vezi toate articolele de
12 Feb 2014 la 09:00 2 comentarii 387 vizualizari.

Moartea recentă a actriței Shirley Temple (Black) a readus în discuție prima sa carieră (cea artistică) și mai puțin pe cea de-a doua – diplomația. Destul de trist dacă luăm în considerare că Temple însăși se simțea nedreptățită pentru că era recunoscută și în timpul vieții pentru aparițiile sale din industria show-biz-ului şi nu pentru situațiile politice în care a fost implicată. În 1975, în timpul unui interviu, pentru că era în continuare denumită copilul minune al cinematografiei – fosta actriţă a declarat amuzată: Kissinger a fost copil. Jerry Ford a fost şi el copil. Chiar şi F.D.R. (n.r. Franklin Delano Roosevelt) a fost copil. Eu m-am retras din lumea filmului în 1949 şi am rămas în continuare copil…

Membră a Partidului Republican (cu o tentativă nereuşită de a candida pentru Congresul American în 1967) Shirley Temple Black a lucrat pentru administraţia Nixon şi Ford. A fost ambasador al SUA în Ghana (numită în 1974). A recunoscut într-un interviu că singura ei recomandare pentru postul cu pricina a fost din partea Secretarului de Stat de atunci. Henry Kissinger o auzise discutând despre Namibia la o petrecere şi uimit de faptul că actriţa cunoştea numele unei ţări exotice (pentru majoritatea invitaţilor) ar fi propus-0 drept ambasador.

În timpul administraţiei lui Ronald Reagan (cel care i-a fost partener în filmul That Hagen Girl, în 1947) a condus Departamentul de Stat al SUA.

În timpul primei administraţii Bush a fost ambasador al SUA în Cehoslovacia (perioada Revoluţiei de Catifea).

Shirley Temple Black declara în 1999: scopul meu principal era protejarea drepturilor omului şi în special, să încerc să scap oamenii de puşcărie, aşa cum era cazul viitorului preşedinte Vaclav Havel. Apoi, aproape peste noapte, misiunea mea a devenit economică.

Administraţia Clinton a scos-o din sistem. Totuși, Temple Black a continuat să fie foarte activă în diverse asociații care aveau legătură cu diplomaţia americană.

Shirley Temple Black a murit luni, la 85 de ani, din cauze naturale, în casa sa din Woodside, California. Născută în Santa Monica, California, fiică a unui bancher, Shirley Temple este cunoscută mai ales pentru filme ca Bright Eyes, Captain January, Stand Up and Cheer şi Curly Top şi a jucat în filme încă de la 3 ani.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 2 comments
 • 1

  Shirley Temple a fost o vedetă pentru toate timpurile şi pentru toate categoriile de vârstă.Regret că nu se găsesc CD-uri cu filmele ei pentru copii. Ar fi mult mai interesante decât toate informaţiile pe care astăzi copiii le pot accesa pe internet. Filmele ei au exaltat zeci de generaţii, au stors milioanelor de spectatori lacrimi şi au sădit speranţa în viitor. Într-un secol cu crize economice, războaie mondiale, holocaust, gulag,mizerie, speranţa-cea care totdeauna moare ultima este mereu renăscută de zâmbetul unui copil.

  alt Neculai Topliceanu
  2014-02-12 12:29:57 | Raporteaza
 • 2

  @Neculai: se găsesc câteva filme cu ea pe youtube doar că nu sunt subtitrate

  Dora Constantinovici
  2014-02-13 01:38:38 | Raporteaza

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Pandora’s, platforma feminină de comentarii, bloguri şi opinii REALITATEA.NET
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!